Siv Hatlen Heimdal
February 13, 2023
Vil du komme deg gjennom dagens gjøreliste og fremdeles ha tid til å skravle med kollegaene dine? Sjekk disse tipsene som kan spare deg for mye tid i en travel hverdag.
Vi har alle vært der. Alt for mye å gjøre, og for lite tid. I løpet av en arbeidsdag går det også fort litt tid med til uforutsette gjøremål.
Så, hvordan kan du få nok til både å komme deg gjennom dagens gjøreliste og skravle litt med gode kollegaer ved kaffemaskinen?
Litt press er bare bra for å prestere. Jobber du tett opp mot deadline må du levere. Det er ingen tid til prokrastinering. Du må bare jobbe på og få jobben gjort. Med litt press jobber du raskere og mer fokusert.
Er du en sånn som alltid skal gjøre ting PERFEKT? Vel, her er både en dårlig og en god nyhet til deg: Ingen bryr seg om perfekt.
Kollegaene dine legger ikke merke til at du har sjekket teksten fire ganger for kommafeil. De ser ikke at du har hentet ut akkurat den samme fargen på fonten som i bildet du skal poste på Instagram. De ser ikke at du har lett i fire timer etter det perfekte kubildet. De vil bare ha jobben gjort.
Å vente på svar er noen tar ofte mye tid. Folk er som regel veldig travle. Du kan gjøre det enklere å få svar hvis du selv er tydelig på hva du ønsker.
Har du opplevd å få en veldig lang-post der du ikke skjønner hva avsenderen egentlig vil? Hva gjør du da? Svarer du med en gang eller lar du den vente litt for å så å glemme den.
Vær tydelig når du ber om noe på e-post. Skriv det rett ut og gjerne også i emnefeltet. Og skriv en frist. Det gjør det også lettere for deg å purre opp om du likevel ikke skulle får svar.
Eksempler:
Hei Marit!
Jeg trenger sitater fra deg til en tekst om epleproduksjon i Hardanger innen fredag.
Jeg trenger at du faktasjekker denne teksten innen tirsdag i neste uke.
Jeg trenger hjelp fra deg til folk vi kan kontakte om en sak om epleproduksjon i Hardanger innen i morgen.
Men du, tydelig betyr ikke frekk. Du må fortsatt være snill og grei når du skriver til andre.
Å finne på sitatene til intervjuobjektet er veldig effektivt. Da slipper du å bruke tid på å finne på spørsmål du allerede har svar på og intervjuobjektet slipper å bruke tid på å svare. Ofte er det sjefene som skal uttale seg og de har aldri tid til å svare på eposten din, uansett.
Men du, bare finn på sitater fra din egen organisasjon eller folk du kjenner veldig godt. Og send ALLTID til sitatsjekk der du forklarer hva du har gjort og hvorfor slik at den som siteres kan sjekke at det du har funnet på er OK for dem.
Neida, dere i kommunikasjonsavdelingen er ikke underlagt PFU, men det er likevel greit å få teksten godkjent av den som siteres likevel.
Ofte vil det spare deg tid fordi vedkommende kan rette opp i eventuelle feil og du slipper å få sure telefoner i etterkant av publisering. Ofte så retter vedkommende også opp i feil i teksten og du slipper å måtte gå tilbake for å rette opp.
Ikke bruk timesvis på å komme på den perfekte vinklingen på en sak. Bare begynn å skriv! Skriving er et håndverk som må øves på og praktiseres.
Flere forfattere sverger til oppvarmingsøvelser for å komme i gang med skrivingen. Det kan du gjøre også. Bare begynn å skriv, så kommer den perfekte teksten til deg etterhvert.
Ofte tar det lang tid å få gjennomført oppgaver fordi du venter på andre. Hvorfor bruker fagsjefen tre uker på å sende deg sitater? Hvorfor får du aldri tilsendt det bildet du trenger for å sende ut pressemeldingen?
Tenk deg litt om, er du raus med andre? Eller bruker du også tre uker på å svare? Hvis du er kjapp og grei så kan du være med på å skape en intern-kultur der alle gjør sitt beste for å hjelpe andre.